Poetsko druženje sa devojkom zvezdanih očiju

U četvrtak, 15. septembra 2016. godine, u 19.00 sati, u Narodnoj biblioteci “Stevan Sremac” u Nišu biće predstavljene zbirke pesama “Pod svetlom istine” i “One zvezdane oči” pesnikinje Ane Ilić. Pesme iz pera jedne devojčice koja iz tame šalje svetle poruke.

Ana Ilić je draga i rado viđena gošća City radija. Najpre nam je pomogla da razumemo svu specifičnost položaja osoba obolelih od retkih bolesti i njihovih porodica, pošto i sama vodi višegodišnju bitku sa retkom, za sada neizlečivom, Fridrajhovom ataksijom.

Sa druge strane, Ana je mnogo puta do sada oplemenila program City radija onim, što ona sama zapravo jeste, pameću i misaonošću, pretočenom u stihove. Baš tako, Ana nije bolest koju živi, Ana je poezija, filozofija, misao. A u tom kontekstu, Ana je dragocen sagovornik.

Februara meseca, u okviru Svetosavskog sajma knjiga u Nišu, Ana je imala veoma uspešnu promociju knjiga.

U četvrtak uveče, Nišlije će imati priliku da se ponovo sa Anom i njenim pesmama druže. U poetskom trenutku i razgovoru, pored Ane Ilić, učestvovaće i Velibor Petković, profesor i novinar. Anine stihove kazivaće Emilija Radmilović.
Moderator razgovora biće Ivana Stanković.

Toplu preporuku za ovaj kvalitetan kulturni događaj u našem gradu, začinićemo rečima Uroša Petrovića, poznatog književnika:

“Glas koji dopire do samog izvora sopstva, ogoljavanje bića u njegovoj  tami… ali baš tu leži svetlost istog. Duša na megdanu sa strahom i laži i krhkom istinom sveta i reči iznenadne u tišini, samo se tako može čuti istina. Upravo tamo, u ćutanju odjekuje pitanje – gde se mimoilaze ljubav i ono što zovemo čovečanstvom? Ana voli pesmom… uzdižući se stihovima iznad onoga što mislimo i verujemo da se zove život.”

Na ovo lepo poetsko druženje pozivaju nas i oni koji su Anina najsnažnija podrška, njena porodica. Goran Ilić, Anin tata je to učinio putem Fejsbuka:

“Usred ispitnog roka. Ana se bori svakog dana, oružjem koje je sama izabrala. Ona kaže: znanje! Umetnost! Muzika, poezija, filozofija. Prijatelji. Bori se za život. Svoj, jedini koji ima. Verujem da ostavlja veliki, neizbrisivi trag za sobom. Vaša podrška u toj borbi je ogromna i hvala svima na tome. A mi, porodica, takođe – samo joj pomažemo kako znamo i umemo. Za to ne postoji uputstvo. Uglavnom, ona “vodi” nas a mi je sledimo. Onoliko koliko znamo i umemo.
Pozivam sve one koji budu mogli na još jedno druženje sa Anom i njenom filozofijom života. Ona je spremna i jedva čeka.”

Ivana Petrović
City radio
13. septembar 2016.