Biografija

Ana Ilić je rođena 25.12.1995. u Vranju, živi u Vladičinom Hanu.

Do svoje devete godine ni po čemu se nije razlikovala od ostale dece, osim možda u vanrednim rezultatima koje je postizala u prvim godinama svog školovanja. Pored primetnog zamaranja ništa nije ukazivalo na sudbinu koja joj se ubrzano približavala. Imala je nepunih deset godina kada joj je na Dečijoj neurologiji u Beogradu, postavljena dijagnoza – Fridrajhova ataksija. Retka, teška i podmukla bolest za koju nema leka, a lekovi za usporavanje njenog razvoja preskupi i nedostupni u našem zdravstvenom sistemu.

Za kratko vreme Ana dospeva do vezanosti za invalidska kolica, a niz ozbiljnih sekundarnih dijagnoza prate onu osnovnu: ozbiljna kardiomiopatija, skeletni deformiteti, zamor, mišićna slabost, dijabetes… Po definiciji bolesti, mogući su problemi sa gutanjem, čulima vida i sluha.

Intelekt ostaje netaknut, pa tako Ana nastavlja školovanje i osnovnu školu završava odličnim uspehom i među najboljima je u generaciji. Srednje obrazovanje, i pored čestog odsustvovanja zbog prirode bolesti, redovno nastavlja u lokalnoj gimnaziji, a svojim radom zaslužuje i pravo na učeničku stipendiju kojom sebi omogućava uspešnije školovanje i deo onih tinejdžerskih radosti koje su joj uskraćene što zbog bolesti, što zbog ostajanja bez posla njenih roditelja u surovoj tranziciji u državi koja ne prepoznaje probleme obolelih od retkih bolesti.

Period kasnog detinjstva i prelaska u doba adolescencije, Ana provodi u svakodnevnoj borbi protiv opake bolesti onim što joj se jedino nudi – svakodnevnom fizikalnom terapijom i osmehom. U isto vreme pronalazi svoj dar i počinje da svoje misli i osećanja prenosi na papir, i oblikuje ih u tekstove i pesme. Nepokolebljivu težinu reči – neizlečivo, Ana je odlučila da umanji nesvakidašnjim poetskim darom kroz koji je otkrila sopstvenu stvaralačku moć. Iz svake njene pesme, prezrele ne samo za njen uzrast već i za mnogo starije, izviru spoznaja i svetlost istine.

Prva zbirka pesama “Pod svetlom istine” nastajala je u periodu između desete i šesnaeste godine, a svetlost dana je ugledala na 16. rođendan kao poklon grupe autora IK Laguna i kao početak humanitarne akcije pod koordinacijom i pokroviteljstvom književnice Ivane Kuzmanović. Spoj talenta, nesvakidašnje poezije, životne priče mlade pesnikinje i iskrenih najlepših želja donatora naišao je na sjajan prijem u javnosti. Kao autorsko izdanje knjiga je pronašla put do čitalaca od Australije do Kanade.  

Nagrađena na književnom konkursu “Reči u boji” u organizaciji Kancelarije za mlade Vranje, dobitnik 1. godišnje nagrade Nacionalne organizacije za retke bolesti Srbije za doprinos širenju svesti o retkim bolestima, Svetosavskog (2013. ) i Kneza Lazara (2014.) – priznanja za unapređenje kulturnog stvaralaštva opštine Vladičin Han. Nosilac je Vukove diplome za školsku 2013/14. g.  Gimnazije “Jovan Skerlić 2015. Od aprila 2015. godine novoosnovani književni klub u Vladičinom Hanu, nosi ime po mladoj pesnikinji: „Književni klub Ana Ilić“.

“Pod svetlom istine” je birana za knjigu meseca u nekim od gradskih biblioteka u Srbiji a pesme zastupljene: u antologiji ‘Najlepše ljubavne pesme srpskih pesnikinja’ (“99 srpskih pesnikinja kroz vekove – od monahinje Jefimije do najmlađe Ane Ilić”), antologiji savremenih pesnika 21. veka u ediciji “Poezije misli”: „Snovi injem posuti“, izdatoj povodom 120 godina od rođenja Sergeja A. Jesenjina, antologiji književnog stvaralaštva Vladičinog Hana“, jubilarnom izdanju uticajnog časopisa za književnost, umetnost i kulturu “Gradina”, ediciji “Iskre ljubavi” kojom je 2012. društvo „Dr Saša Božović“ obeležilo 100 godina od rođenja dr Šaše Božović, ratnog lekara, humaniste i autora romana “Tebi moja Dolores”, časopisu za umetnost i kulturu “Zvezdani Kolodvor”, Neovisnog časopisa za književnu prošlost i budućnost u Bosni i Hercegovini “Naslijeđe”  te internacionalnim zbornicima: “Između dva sveta”, “Poetsko ćoše”, “Osmeh život krasi”, “More na dlanu” (Hrvatska), “Osvetljavanje”.  Anina priča „Sakupljanje ljubavi“ objavljena je u petoj knizi „Ne ostavljaj me“ čuvenog bestseler serijala „O psima i ljudima“ autora prof dr Ratka Božovića i Marijane Rajić. 

Ljubaznošću Izdavačke kuće “Prometej” iz Novog Sada, zbirka je predstavljena čitaocima i na Međunarodnom sajmu knjiga 2012. u Beogradu a 2013. a uz pomoć Udruženja pisaca “Sedmica”, Frankfurt i na najvećem sajmu knjiga na svetu u Frankfurtu.

U sklopu aktivnosti koje je Nacionalna organizacija za retke bolesti Srbije organizovala 2013. povodom obeležavanja Međunarodnog dana retkih bolesti, 27. februara na Velikoj sceni Pozorišta Atelje 212 održano je ‘Književno veče sa Anom Ilić’. Anine stihove govorili su: Ivana Kuzmanović, pisac, Ivana Dimić, dramaturg i upravnica Pozorišta Atelje 212, kao i glumci: Milan-Caci Mihailović, Ivan Jevtović, Nenad Ćirić, Jakov Jevtović, Tanja Petrović i Vladislav Mihailović.

– 2015. godine na muzičko – poetskoj večeri „Bez svitanja nema noći“ u organizaciji Udruženja građana „Lastavica“ iz Praga, putem Skype-a čitanjem svojih pesama predstavila se i Ana Ilić.

– Povodom neispunjenih obećanja datih od strane tadašnjeg Ministarstva zdravlja, Nacionalna organizacija za retke bolesti Srbije je krajem maja 2012. godine u Medija centru, Beograd, organizovala Konferenciju za medije i javnost na kojoj je jedan od zapaženih učesnika bila i Ana Ilić.

– Devet pesama, prevedenih na engleski jezik, objavljeno je u najstarijem srpskom listu u SAD “Američki Srbobran” koji je osnovan u Pitsburgu 1905. gde i danas izlazi jednom nedeljno. Pesme je prevela gospođa Mira Matarić, doktor nauka iz lingvistike i svetske književnosti.

– Anine pesme su prevođene i na poljski i zajedno sa njenom biografijom, objavljene na sajtu: “Poezija, Poezija” gde se predstavljaju stvaraoci iz zemalja nekadašnje istočne Evrope.

– Svoje zbirke pesama, Ana Ilić je predstavila na promocijama u Beogradu 2012. i 2014. (knjižara ‘Delfi’, SKC), Vladičinom Hanu 2012. i 2015. (Centar kulture), Vranju 2012. i 2015. (Galerija Narodnog univerziteta (u okviru Nedelje dobrote i Vranjskog kulturnog leta)), Los Anđelesu (Banket sala Crkve “Sveti Sava”), Torontu (Hejzel sala / SKUD Oplenac), Nišu (2012. Kulturni centar grada Niša, Velika sala zgrade SPS-a i u okviru Svetosavskog sajma knjiga 2016. – Galerija Srbija), kao i na Oktobarskim susretima pisaca dijaspore u Frankfurtu.

Čitanjem pesama Ane Ilić obeležavan je i Međunarodni dan osoba sa invaliditetom kao i Dan zaljubljenih, učenici nekoliko srednjih i osnovnih škola učestvovali su na opštinskim i regionalnim recitatorskim takmičenjima, a prepoznavši značaj i nesvakidašnjost njene poezije, sa Anom je veliki broj novinara vodilo razgovore, što je u formi intervjua ostalo zabeleženo u mnogim domaćim i stranim časopisima, dnevnim novinama. Programske priloge radile su gotovo sve nacionalne TV kuće kao i veliki broj regionalnih, ali i “Televizija USA” – za naše iseljenike na prostoru Sjedinjenih država i TV Toronto – za iseljenike na prostoru Kanade kao i balkanska N1 TV emisijom „Dobro u ljudima“ a pored čitanja pesama Ane Ilić u kultnoj emisiji Radio Beograda 2 „Antologija pesnika, stihovi su se mogli čuti i na talasima mnogih drugih slušanih radio stanica. Veliki broj književnika, glumaca, muzičara, novinara, kulturnih i sportskih radnika… je prepoznalo i podržalo Anin stvaralački rad. Bezbroj sajtova, portala ili blogova je objavljivalo ‘Aninu nesvakidašnju priču’ a na društvenim  mrežama “Fejsbuk” i “Twitter” svakog dana je prati na hiljade ljudi iz celog sveta!

Danas je uspešan student druge godine Filozofskog fakulteta u Nišu, departman filozofija, a 2015. godine je bila jedna od četvoro talentovanih studenata sa hendikepom izabranih od strane Ministarstva za rad, socijalnu politiku, zapošljavanje i boračka pitanja kojima  je dodeljena stipendija u trajanju od deset meseci.

Leta 2014. izdala je i drugu zbirku pesama pod nazivom „One zvezdane oči“.

Na parlamentarnim izborima 2016. kao vanstranačka ličnost kandidat je za Narodnog poslanika Republike Srbije.

Ana nastavlja da piše i da se bori protiv Fridrajhove ataksije.

Jedna je od tek nekoliko obolelih u Srbiji od ove bolesti.