Dok stvaram otkrivam sebe i to je dragoceno iskustvo. Ja zapravo živim umetnost

Promocija knjige Ane Ilić u Vranju

U okviru Vranjskog kulturnog leta, pred oko 300 ljudi promovisana je knjiga pesama Ane Ilić.

Galerija Narodnog univerziteta bila je pretesna da primi sve zainteresovane, koji su želeli da prisustvuju promocijidruge po redu zbirke pesama „One zvezdane oči“ Ane Ilić iz Vladičinog Hana, koja boluje od neizlečive bolesti, Fridrajhove ataksije. Humanitarno veče poezije  upriličeno je u okviru ,,Vranjskog kulturnog leta“, a u ime grada najpre se prisutnima obratila  članica Gradskog veća Nela Dimitrijević.

,Ana sudbinski nosi veliki teret, ali ona je junak našeg doba. Raskošni talenat i mirna duša spojili su se u jedno, a njene pesme odišu istinom“, istakla je Dimitrijevićeva.

O zbirci pesama, mladima i njihovoj borbi, odrastanju u današnjem vremenu  govorila je sociolog Milica Anđelković Jovanović, kroz iskustvo u radu sa mladim ljudima.

„Samo oni najtalentovaniji i najveći, uprkos svim realnim životnim preprekama ili možda baš zbog njih, uspevaju da daju odgovor od čije lepote i iskrenosti zastaje dah. E, ja sam na tom mestu srela Anu. Mladu ženu sa kojom sam se rukovala pre tri godine, kao dobitnicom jedne od nagrada na književnom konkursu koji je organizovala kancelarije koju sam vodila, ali koju sam istinski upoznala tek poslednjih dana, čitajući njenu poeziju. O vrednosti njenog dela neću da sudim, jer nisam književni kritičar, ali bih danima mogla da govorim o osećanjima koja su njene pesme probudile u meni: ushićenost istinama koje ona, ženski lako i ženski komplikovano, otkriva; divljenje pred snagom njenog duha sakrivenog u igre rečima i stid pred samom sobom što lako zaboravljam na sreću kojom me je život udostojio“, rekla je Anđelković Jovanović.

Novinar i glumac Saša Stojković ukazao na neophodnost da lokalna zajednica institucionalno podrži mlade.

„Vranje puno ulaže u kulturu, ali ne i u umetnost“, svi treba da podržimo stvaraoce poput Ane Ilić“, rekao je Stojković.

,,Pesme ove mlade devojke impresioniraju strukturom, ali i iskušenjem i nadom“, naglasila je profesor srpskog jetzika i književnosti, pesnikinja  Milica  Mitić.

Na kraju veoma emotivno čitalačkoj publici obratila se Ana Ilić zahvalivši se organizatorima na podršci.,,Dok stvaram otkrivam sebe i to je dragoceno iskustvo. Ja zapravo živim umetnost“, istakla je mlada pesnikinja Ana Ilić.

Sav prihod od prodatih knjiga namenjen je za lečenje ove mlade i hrabre devojke. Knjige koje nisu prodate sinoć, otkupila je gradska uprava za 30 000 dinara.

U organizaciji promocije koja je održana u okviru vranjskog Kulturnog leta,pomogli su volonteri Kancelarije za mlade, zatim mladi umetnici Kristina Jovanović, Lazar Tasić,Nikolija Zdravković i Vida Arsić koji su prezentovali na njima svojstvenn način Anine pesme.

JuGmedia
27. maj 2015.