Ivana Kuzmanović

Prerano je Ana bila primorana da u sebi samoj potraži spas. Da pomirljivo prihvati nemoć drugih da joj pomognu, ma koliko da su želeli. Da iz nemih pogleda i nedostatka odgovora i utehe iscrpi sopstvenu moć i okrene se ka svom Izvoru. Tamo ju je dočekala velika stvaralačka snaga, ona vrsta sile koja isceljuje i koja je esencija života, i time je pretvori u heroinu savremenog doba. Ona nas podseća na svetlo jedine istine: sve što tražiš u tebi je i sve ćeš pronaći kad izađeš iz svoje ušuškane, udobne ljušture. Ali to blago, ne može se pronaći bez vere. A o veri Ana je rekla:
“Prati korake unazad,
traži mesto na kojem si izgubio veru,
Ne pitaj se stalno kad,
i ne idi uvek u istom smeru…”.
i time, iako desenijama mlađa od mene, postala je moj Učitelj.
Hvala ti, Ana, što si svetlost otkrila, i sa nama je podelila.
Moja Ljubav je s tobom.

Reč urednika, Pod svetlom istine

Anina poezija nije patetična pa da zbog toga budi emociju. Njena poezija je zaista nesvakidašnja, barem toliko koliko je i retka ova bolest od koje boluje.

OKO Magazin, RTS

Uvek kada pomislim na Anu Ilić zateknem se pred bujicom osećanja: divljenje i poštovanje prema onome što jeste, prema onome što iz sebe nedri; zahvalnost što je proširila moje srce, što je skinula koprenu neznanja učinivši nevidljive ljude vidljivim; saosećanje zbog zle kobi koja ju je pogodila, a koja samo najjačima biva dodeljena; ustreptalost i uzbuđenje pred njenim zrelim, višeznačnim, nadarenim stihovima; radost što su naši putevi ukršteni i što mi se iznova pruža prilika da prostrem crveni tepih pred njenu novu zbirku pesama „One zvezdane oči“.

Pre tri godine, uz svesrdnu pomoć moga supruga i Aninog tate, pokrenula sam humanitarnu akciju „Pod svetlom istine“, po istoimenoj, prvoj Aninoj zbirci pesama. U ovoj akciji su, na najrazličitije načine, učestvovali mnogi pisaci, glumci, dizajneri, štampari koji su javno podržali Anino stvaralaštvo, a onda i svi oni čija su imena ostala neznana ili tek diskretno upisana na uplatnicama pomerisrca putem kojih su donacije stizale sa svih kontinenata. Raznorodni načini davanja i podrške doprineli su da Anina poezija postane priznata i prepoznata i da svojom snagom postane inspiracija mnogima koje životne okolnosti nisu obeshrabrile.

Na radost svih nas koji smo upoznali Anu, a najviše na radost njene brižne, posvećene porodice, retka bolest koja ju je zadesila usporila je svoj tok i Anino stanje je sad stabilnije. Znamo koliko unutrašnja radost i vera imaju isceliteljsku snagu, a kada se tome pridoda ljubav svih nas do kojih su Anine poruke stigle, onda je jasno i kolika je zahvalnost u njenom srcu. Ono što je pomoglo kvalitet Aninog lečenja i života su svakako i donacije koje pristižu pomerisrca davalaca, a o kojima njen život i dalje zavisi.

Pred vama je nova zbirka pesama čudesne, darovite devojke iz Vladičinog Hana koja je uz svoj usud dobila izuzetnu snagu duha i izražene talente. „One zvezdane oči“ u nas gledaju pogledom punim ljubavi, poverenja i nade. Hvala im.

Reč Pokrovitelja, One zvezdane oči