Za svaki rođendan po knjigu na poklon!

Promocija humanosti, solidarnosti i pozitivne energije dogodila se sinoć u kafe knjižari Delfi. Pred više od stopedest gostiju predstavljena je zbirka pesama „Pod svetlom istine“, šesnaestogodišnje autorke Ane Ilić obolele od retke i neizlečive bolesti Fridrajhova ataksija.

Ne skrivajući suze, Anine stihove čitale su TV voditeljka Jelena Bačić Alimpić, glumica Milica Milša i književnica Ivana Kuzmanović, a odabrane muzičke numere na akustičnoj gitari izveo je Zoran Stojić Stojke. O knjizi je govorila pesnikinja i književnica Svetlana Polak.

„Anina poezija, nesvakidašnja je baš kao i njena bolest, a toliko posebna je i cela Anina ličnost – istakla je Ivana Kuzmanović i dodala da „otuda nije čudno da su svi okupljeni reagovali na sličan način: bili su duboko dirnuti i uzbuđeni a svoja osećanja iskazivali su kroz aplauze, suze i uzdahe.

Ana Ilić, iz Vladičinog Hana, obolela je od ove genetske bolesti u svojoj devetoj godini. Kako je bolest progresivna, za ovo vreme, dospela je do invalidskih kolica, kardiomiopatije, mišićne atrofije, diabetisa i mnogih drugih pratećih tegoba. Ova teška bolest nije predviđena u registru bolesti, a Novi zakon o socijalnoj zaštiti nije odredio sredstva za lečenje i pomoć obolelima. Kako jedna nesreća nikada ne ide sama, neophodno je napomenuti da su oba Anina roditelja ostala bez posla, a da se lekovi i sredstva za umanjenje bolova izražavaju trocifrenom brojkom u eurima.

Saznavši za slučaj porodice Ilić i Aninu poeziju, grupa pisaca, donatora i volontera, odlučila se na štampanje Anine zbirke pesama i omogućila njihov boravak i promociju u Beogradu.

Nakon promocije, organizovana je dobrotvorna prodaja knjige sa cenom po meri srca, a sav prihod namenjen je Aninom lečenju.

Direktor izdavačke kuće Laguna Dejan Papić i njegova supruga Mirjana proveli su Anu kroz knjižaru i poklonili joj 16 knjiga po njenom izboru, po jednu za svaki njen rođendan do sada.

Porodica Ilić iskazala je veliku zahvalnost, kao i nadu da će se problemi onih sa margine, početi da rešavaju na nivou države.

Baš tim ljudima, tim sa periferije života, Ana je posvetila pesmu Suvišni cvetovi.

„Lakše je kada su to samo mali ljudi, nemih pogleda bez juče i sutra…“ – počinje ona ove stihove…

Delfi knjižare
2. februar 2012.