Vranje “zagrlilo” pesnikinju Anu Ilić

Mlada pesnikinja Ana Ilić iz Vladičinog Hana predstavila je u Vranju svoju drugu knjigu poezije “One zvezdane oči”.

Humanitarno veče poezije u Galeriji Narodnog univerziteta okupilo je brojne ljubitelje poezije, ali sve one koji su želeli da kupovinom knjige koja se prodaje po “meri srca” pomognu da Ana lepše i kvalitetnije živi uprkos neizlečivoj bolesti Fridrajhovoj ataksiji.

O knjizi i svom iskustvu u radu sa mladima govorila je sociolog Milica Anđelković Jovanović koja je “od onih koji donose odluke” zatražila “podršku za Anu i sve druge Ane koje su se usudile da budu mlade, a nasmejane u ovoj zemlji”.
_________________________________________

Možda će ta podrška, finansijska, zdravstvena, medijska…promeniti predstavu o vrednostima u glavama mladih ljudi koje srećemo na ulicama i ubediti ih, pre nego sve naše, roditeljske, prijateljske, odrasle reči, da na sebe same uvek mogu da računaju. Mislim da im dugujemo, makar toliko – rekla je Anđelković Jovanović.
_______________________________________________

O snazi i lepoti poezije Ane Ilić govorila pesnikinja i profesorka srpskog jezika i književnosti Milica Mitić, dok je novinar i glumac Saša Stojković stavio akcenat na činjenicu da ovakve stvari treba sistematski rešavati.

Muzički su ceo program obojili mladi umetnici iz Vranja – Kristina Jovanović, Nikolija Zdravković i Lazar Tasić koji su čitali Anine pesme, dok ih je na gitari pratila Vida Arsić.

Inače, Grad Vranje je izdvojio 30.000 dinara za kupovinu knjiga Ane Ilić.

I.M.
Južne vesti
27. maj 2015.