Veče za Anu

Ana Ilić boluje od Fridrajhove ataksije, retke genetske bolesti za koju nema leka. Povodom Međunarodnog dana retkih bolesti, književno veče sa mladom pesnikinjom iz Vladičinog Hana, priredili su Nacionalna organizacija za retke bolesti Srbije i Atelje 212. Ana je spas našla u poeziji.

Moje misli su uvek ličile na poeziju. Čim sam naučila da pišem, počela sam da ih zapisujem, kaže mlada pesnikinja Ana Ilić kojoj je u desetoj godini ustanovljena Fridrajhova ataksija. Pre godinu dana uz pomoć grupe pisaca objavila je prvu knjigu stihova “Pod svetlom istine“.

Videla sam lavinom zatrpane žudnje, ali moći ću da nastavim, videla sam oštrih reči rane i krvavih suza žrtve. Moći ću da ih zaboravim“, citirao je Anine stihove glumac Ivan Jevtović.

Do sada su priređeni književni susreti širom Srbije, ali i u Los Anđelesu i Torontu. Za Anu su održani i mnogi rok koncerti.

Susret sa glumcima i prijateljima u Ateljeu 212:
“Ovo je više u sklopu Dana retkih bolesti. Htela bih da stanem na njihovu stranu, na našu stranu. I ja tu spadam. Tako sam večeras i predstavljena mislim i volela bih da u toj borbi istrajem i da donesem neke pobede osobama sa retkim bolestima”, kaže pesnikinja iz Vladičinog Hana Ana Ilić.

Ani najteže pada to što ne može da izlazi iz stana kad poželi. Živi na drugom spratu u zgradi bez lifta.

“Do prošle godine Ana je imala pravo na banjsku rehabilitaciju, a sada nema ni to pravo. Sva prava koja nije imala ranije i dalje ih nema, pristup lekovima, pristup određenim pomagalima, prava na uvećanu dodatnu i tuđu negu. Sve to joj je i dalje uskraćeno”, navodi Goran Ilić, Anin otac.

Prijatelji su uvek tu, i kad treba i kad ne treba, kaže pomalo u šali. Samoća joj prija. Tada čita, sluša miziku i osluškuje sebe. Ana će uskoro objaviti još jednu knjigu poezije. Pojaviće se i roman, ali detalje o njemu za sada ne otkriva.

Gordana Glavinić
Nacionalni dnevnik RTS
28. februar 2013.