“Utrnule reči” premijerno u Vranju

Vranjanci znaju da uživaju. Ako provedete nekoliko dana u Vranju, shvatićete neprevediv pojam ”Vranjski sevdah”, naučićete da se opustite, da posmatrate život sa njegove lepe strane, i sebe u najlepšem izdanju, Vranje će svakom nesebično pružiti ono šta želi i koliko želi, i pustiti ga da sebe doda, ako zna i može, delić svoјe duše, i svoјih znanja i saznanja.

“Pred neuobičajeno velikim brojem Vranjanaca…”, “Ne pamti se da je jedno književno veče u ovom gradu, prebogatog kulturnim dešavanjima, bilo posećeno kao što je to bilo…”, “Galerija Narodnog univerziteta bila je pretesna da primi sve zainteresovane, koji su želeli da prisustvuju…”, “Pred oko 300 ljudi promovisana je knjiga pesama Ane Ilić…” – to su samo neki od izveštaja sa promocija knjiga održanih u Vranju gde je dva puta Ana predstavila svoje knjige pesama.

U organizaciji Narodnog univerziteta, u Nedelji dobrote, 2012. godine – to se dogodilo prvi put, Ana je imala nepunih 17 godina, a u prisustvu brojne publike i medija, o pesmama iz zbirke “Pod svetlom istine” koja je u to vreme uzburkala književnu javnost u Srbiji, govorili su poznati novinari iz Vranja, profesori književnosti a stihove kazivali najbolji glumci. U okviru poznate manifestacije “Vranjsko kulturno leto”, 2015. godine, Ani u čast je priređeno još jedno nezaboravno veče na kojem je predstavljena njena druga knjiga poezije: “One zvezdane oči”. Ove emotivne događaje je podržao i Grad Vranje i otkupima izvesnog broja knjiga se pridružio humanitarnom karakteru promocija.
Tako su raskošni talenat, čudesna Ana i čarobni stihovi doprli do velikog broja Vranjanaca i nikog nisu ostavili ravnodušnim, dotakli su, ohrabrili i oplemenili mnoge duše u gradu pod Pržarom. I tu, na onom mestu sa početka teksta, na mestu gde se razmenjuje i poklanja duša, prepoznali su se Ana i grad Bore Stankovića: spontani odgovor na predivne stihove i izuzetnu borbu koja se rodila iz težine reči – neizlečivo, rodila se  i naročita pažnja i podrška brojnih Vranjanaca, bilo da se radi o sportistima, novinarima, glumcima, muzičarima, književnicima i ostalim umetnicima, sociolozima i psiholozima, medicinskim radnicima, prijateljima po usudu, političarima, institucijama, običnih građana, od najmlađih do najstarijih, koja ne prestaje godinama unazad.

U takvoj atmosferi punoj međusobne podrške i ljubavi, u trenutku kada je iz štampe izašla treća po redu knjiga pesama mlade pesnikinje, usledio je ekspresno brzi poziv iz Vranja, pa će prva u nizu promocija biti održana 11. maja od 19 sati na starom mestu razmene emocija – u Galeriji Narodnog univerziteta u Vranju.

Ana i njeni gosti predstaviće knjigu pesama “Utrnule reči”, a osim autorke, govoriće i profesor književnosti Gordana Dimitrijević i psiholog Milena Jovanović. Moderator će biti novinar i jedan od ponajboljih poznavalaca kulturnih i dešavanja u umetnosti u gradu – Valentina Matuško, a u muzičkom delu programa nastupiće izuzetna Sanja Petrov. Anine stihove kazivaće mladi glumac Mihajlo Stojković.

I ovoga puta Vranjanci će, kao i njene prethodne, moći da kupe najnoviju knjigu “po meri srca“, odnosno sami će određivati cenu a tako prikupljena sredstva su namenjena za nabavku lekova i Aninog daljeg stručnog usavršavanja.

Organizatori promocije u Vranju su “Centar za medijsku transparentnost i društvenu odgovornost”, kao i Udruženje “Roditeljstvo plus“, uz tehničku podršku Narodnog univerziteta.

Na novo druženje sa Anom, pozvani ste svi <3

Južne vesti, 03. maj 2018.
VranjeNews, 05. maj 2018.
Televizija Info Puls Vranje, 05. maj 2018.
Čaršija, 11. maj 2018.