Sve je tako nestvarno…

Nisam očekivala da će ih bilo ko čitati, zbog toga su verovatno i iskrene..

Povodom izlaska iz štampe prve zbirke pesama Ane Ilić „Pod svetlom istine“ krajem 2011. godine, mladu, tada šesnaestogodišnju pesnikinju i njenu porodicu posetila je ekipa TV Vranje i snimila prilog za emisiju „Hanska hronika“ (Vladičin Han) koja je 13. januara 2012. godine i premijerno emitovana na TV Vranje, više puta reprizirana izazvavši značajnu pažnju gledalaca. Obzirom da je ova televizija i ranije emitovala „priču o Ani i sudbini koja je zadesila“, vest o borbi koju Ana vodi protiv retke Fridrajhove ataksije nije bla nepoznata gledaocima u Pčinsjkom regionu ali nastavak te priče u vidu Aninog poetskog izraza je naišao na opšte simpatije i odobravanje građana ovog dela Srbije.

Ipak, u tom trenutku, niko, pa ni Ana i njena porodica nije mogao naslutiti da period koji dolazi i lavina događaja narednih dana i godina će zauvek promeniti Anin život, njena poezija munjevito pronaći put do čitalaca, oduševiti i dirnuti region i dijasporu i učiniti je prepoznatljivom po stihovima koje piše i snagom sa kojom se suočava protiv svog usuda a njenu bolest i invalidska kolica skloniti u drugi plan za razliku od prethodnog perioda.

Bilo je to njeno prvo pojavljivanje u javnosti, tek napunila 16 godina hrabro je i simpatično ušetala u svet onih koji menjaju svet oko sebe.

Pogledajte deo emisije, odnosno ovaj, neobično drag razgovor vođen sa autorom i novinarem TV Vranje Jelkom Mitrović:

Jelka Mitrović
13. januar 2012.
RTV Vranje