Promovisane “Utrnule reči”

“Ne pišem o trenucima ljubavi, radosti, pa čak ni običnog gubitka, nego o onim trenucima kada se čovek oseća najjadnije. Zbog toga mnogi moji poeziju nazivaju “mračnom”. I sve dok postoji to “jadno”, umiru i trnu osećanja, trnu misli i poezija, zato zbirka i nosi ovakav naziv.”

Poštovani prijatelji, u prisustvu brojnih uglednih gostiju, ljubitelja poezije i umetnosti, sinoć je u Vranju održano još jedno emotivno veče sa Anom, čitani su “utrnuli” stihovi, dati su odgovori na neka od pitanja koja je zbirka otvorila a onima koji žele da čuju, poslata je jasna poruka koju Ana šalje, a to je da su ljubav i optimizam zapravo put u slobodu i put ka prevazilaženju prepreka: – sinoć je u Vranju promovisana nova knjiga pesama Ane Ilić “Utrnule reči”.

Prenosimo utiske sa sjata VRANJENEWS:
“Promovisane Utrnule reči mlade pesnikinje Ane Ilić

Za razumevanje poetike Ane Ilić, izuzetno je važan njen esejistički tekst pred kraj knjige, pod nazivom “Apejron”. Apejron je načelo antičkog filozofa Anaksimandra, kojim je definisao prapočetak i prauzrok svega postojećeg. Svet, kao beskrajna masa, ne može ni ostariti, niti propasti, a u sebi sadrži suprotnosti iz kojih nastaje sve, pa i naša Zemlja. Polazeći od toga, Ana Ilić ostaje zapitana pred mnogim nedoumicama, promišljanjima, osećanjima, rečima. Ostavlja otvorena pitanja i sebi, i čitaocioma, izjavila je na promociji knjige pesama mlade pesnikinje Ane Ilić profesorka srpskog jezika i direktorka Narodnog univerziteta u Vranju Gordana Dimitrijević. Čitaoci treće zbirke pesama mlade autorke Ane Ilić iz Vladičinog Hana, biće iznenađeni novim, snažnim, modernim pesničkim izrazom ove mlade pesnikinje, dodale je Dimitrijevićeva. – Ana nam predočava da pesme nisu stvarane iz potrebe i želje da se nešto kaže, već su reči one koje nju pišu. Poezija je gradi, izgrađuje i kroz nju živi. Time Ana, još na početku zbirke, nagoveštava da se njene pesme moraju čitati na suštinski drugačiji način od onog kako se na primer čitaju romantičarske pesme – kazala je Dimitrijevićeva. Autorka Ana Ilić rekla je da ona ne piše o trenucima ljubavi, radosti, pa čak ni običnog gubitka, “nego o onim trenucima kada se čovek oseća najjadnije”, te da zbog toga mnogi njenu poeziju nazivaju “mračnom”. – Sve dok je to jadno, umiru i trnu osećanja, trnu misli i poezija, zato zbirka i nosi ovakav naziv. Zbirku sam napisala u periodu od tri meseca, pre četiri godine, ali je evo sada izdajem – ukazala je Ana i dodala da je njena velika inspiracija bio pesnik Branko Miljković. Psiholog Milena Jovanović navela je da svi oni koji čitaju Anine pesme, čak i oni koji je ne poznaju, stiču utisak da im je ona, zapravo, bliska. – Ono što me je potpuno fasciniralo je to da nam je Ana svima pokazala da život ne određuju karte koje ste dobili, nego način na koji ćete vi sa tim kartama da odigrate. Adolescencija je, inače, sama po sebi doba velikih emotivnih bura, krajnosti, nestabilnosti, i kod mladih ljudi često prevladaju negativne emocije, a mi i oni za to pronalazimo različite razloge – porodične, finansijske i druge. Međutim, Ana nam je svim pokazala da to nisu nikakvi razlozi, da su to samo izgovori i da je ona ta svoja osećanja uspela da pretvori u ličnu snagu – sugerisala je Jovanovićeva. Anine stihove govorili su Irina Irić, učenica Ekonomske škole, i mladi glumac Mihajlo Stojković, a u muzičkom delu programa nastupili su Sanja Petrov i Vlada Ćuković.”

Srećni i prezadovoljni, Ana Ilić i njen mali Tim “Pod svetlom istine – Ana Ilić” još jednom se od srca zahvaljuju svima koji su prisustvovali događaju, organizatorima promocije: Udruženje “Roditeljstvo plus”, Centar za medijsku transparentnost i društvenu odgovornost, JU Narodni univerzitet kao i Copiatura R na izradi i daru u vidu naročitih bukmarkera.

Hvala za predivno veče <3

Vranjski Online Magazin VOM 11. maj 2018.
VRANJENEWS 11. maj 2018
Radio Televizija Vranje 14. maj 2018.
Južne Vesti 14. maj 2018.
Vranjske 12. maj 2018.