Osmeh koji je oplemenio Sajam knjiga u Nišu

U subotu su ljubitelji lepe poezije imali priliku da uživaju u raskošnoj poeziji Ane Ilić u okviru XII Svetosavskog sajma knjiga a i da kupovinom njenih knjiga pomognu njenoj borbi protiv Fridrajhove ataksije, retke bolesti sa kojom se hrabro nosi već godinama.

O Ani Ilić smo govorili i pisali mnogo puta do sada. Jer, Ana to zaista zaslužuje. Ana je gostovala i u studiju City radija i govorila nam je o tome kako i odakle crpe energiju da bude odličan student niškog Univerziteta, kako izgleda život osobe obolele od retke bolesti, kako se to odražava na porodicu, okruženje, njena lična osećanja i interesovanja.  Zahvaljujući Ani i njenoj porodici saznali smo za Fridrajhovu ataksiju, koja spada u takozvane retke bolesti. Samim tim još i težu za lečenje i ublažavanje pratećih simptoma, koji su veoma teški.

Zanimljivo je da, uprkos potpunoj finansijskoj neizvesnosti pošto roditelji ne rade, podstanarskom statusu kako bi Ana bila što bliže fakultetu koji pohađa i stalnoj borbi da se obezbede sredstva za banjsko lečenje (na koje zbog zakonskih ograničenja ova lepa devojka nema pravo o trošku fonda ZSO), u porodici Ilić vlada harmonija i sloga. Nikoga ne krive za situaciju u kojoj se nalaze, ljubazni su i nasmejani i zahvalni za svaku pomoć koja može da doprinese poboljšanju Aninog života.

Ana Ilić od malena piše stihove. Kako nam je jednom prilikom i sama rekla, verovatno joj je poezija, od detinjih dana postala dobar saveznik da izrazi kako se oseća. Sa odrastanjem, poezija joj pomaže da se sa bolešću bori. Međutim, nepravedno bi bilo njenu poeziju ograničavati na okvir retke bolesti. Njena poezija je mnogo više od toga, i po kvalitetu, nimalo ne zaostaje za poetskim ostvarenjima mnogih afirmisanih pesnika. Obe njene zbirke “One zvezdane oči” i “Pod svetlom istine” tojasno pokazuju. Ova potonja, jer je sastavljena od stihova nastalih u periodu Aninog odrastanja. Potpuno nestvarnih za njenih tada malih 11, 12, 13 godina. Stihova prepunih zrelih razmišljanja o životu, bolu, smrti.

U subotu smo čuli deo tog poetskog tkanja. Kroz kazivanja Biljane Stanojević, Violete Jović i Gordane Pavlović Glavinić a uz muzičku pratnju Ivana Prokića. Obratila nam se i sama Ana. I sve je bilo dostojanstveno i pravi užitak za prisutne.

Na kraju večeri, Anina mama, Ljiljana je podelila sa nama utiske.

“Moja Ana je borac, neverovatni borac. I to nas čini ponosnima. Odličan je student, voli to što studira a ima i veliku podršku i razumevanje od kolega i profesora. Pored toga, neumorno i piše. Već ima spremljen materijal i za treću knjigu poezije a počela je da piše i roman.”

Međutim, nastavlja Ljiljana, nije izvesno hoće li i kada sve to ugledati svetlost dana. Para, na nesreću, porodica nema da sama to finansira. Zapravo, većinu stvari neophodnih za koliko toliko normalan Anin život, Ilići obezbeđuju upravo humanitarnom prodajom do sada štampanih Aninih knjiga. Ne postoji cena, knjigu plaća ko koliko može i želi da da. Po meri srca.

U subotu su mnoge Nišlije, sa Sajma, upravo na ovakav, po meri srca način ponele dragocenu zbirku Anine poezije. Da oplemene sopstvene biblioteke odličnim, zrelim stihovima mlade poetese a njoj skromno pomognu da pored zvezdanih očiju, još dugo greje ovaj sumorni svet blistavim osmehom.

U subotu je takvim osmehom ogrejala sve prisutne u Galeriji Srbija.

Anine knjige se mogu naručivati a kako je to moguće učiniti, pogledajte na Aninoj FB strani.

Ivana Petrović
City radio
27. februar 2016.