Promocija poezije devojke koja se “uzdiže iznad života”

Mlada pesnikinja iz Vladičinog Hana koja boluje od neizlečive i teške bolesti Ana Ilić, predstaviće svoje zbirke poezije “Pod svetlom istine” i “One zvezdane oči” u niškoj biblioteci “Stevan Sremac” u četvrtak 15. septembra u 19 sati.

Iz biblioteke poručuju da će prisutni moći da čuju poeziju “iz pera devojčice, koja iz tame šalje svetle poruke”.

Ana Ilić boluje od Fridrajhove ataksije, retke bolesti koja pogađa nervni sistem i srce, a utiče na slabost mišića, koordinaciju pokreta i gubitak ravnoteže.

Ona se poezijom bori protiv bolesti za koju medicina još nije pronašla lek, a njene pesme postale su deo Antologije najlepših ljubavnih pesama srpskih pesnikinja” koju je priredila Gordana Simeunović.

Priznati srpski književnik Uroš Petrović je o Aninoj poeziji kazao da je “glas koji dopire do samog izvora sopstva, ogoljavanje bića u njegovoj tami”.

Duša na megdanu sa strahom i laži i krhkom istinom sveta i reči iznenadne u tišini, samo se tako može čuti istina. Upravo tamo, u ćutanju, odjekuje pitanje – gde se to mimoilaze ljubav i ono što nazivamo čovečanstvom? Ana voli pesmom… uzdižući se stihovima iznad onoga što mislimo i verujemo da se zove život – kazao je Petrović.

Anine stihove će u biblioteci govoriti Emilija Radmilović, a osim autorke u programu učestvuje i niški novinar Velibor Petković

V.M.
Južne vesti
13. septembar 2016.