Poetski niz za podršku Ani Ilić

Pesnici sa raznih strana pomažu mladoj poetesi iz Vladičinog Hana, koja boluje od retke bolesti. “Pesme za Zvezdanu” – ideja sa “Fejsbuka” Danice Đurić iz Lajkovca

ZAHVALjUJUĆI plemenitoj nameri da pomognu Ani Ilić, dvadesetjednogodišnjoj pesnikinji iz Vladičinog Hana, inače studentu Filozofskog fakulteta u Nišu – koja boluje od izuzetno retke bolesti, Fridrajhove ataksije – njeni prijatelji po peru, njih 45, posvetili su joj po jednu pesmu, te sačinili zbirku koju će prodavati na književnim večerima.

Zbornik pod nazivom “Pesme za Zvezdanu”, kažu, trebalo bi i Ani da predstavlja podstrek: da se ne prepusti bolesti zbog koje je prikovana za invalidska kolica…

Akciju nesvakidašnje pomoći pokrenula je pesnikinja Danica Đurić iz Lajkovca. Videvši, veli, Aninu fejsbuk-stranicu nazvanu “Pod svetlom istine, pesme iz pera devojke koja iz tame šalje svetle poruke”, posredstvom ove društvene mreže je uputila poziv poetama… Ubrzo su se odazvali mnogi: iz Crne Gore, Hrvatske, BiH, Srbije, čak i iz Holandije.

– Veliku pomoć je pružio dr Dragan Milovanović, šef Železničke ambulante u Lajkovcu, koji je finansirao štampanje 300 primeraka zbirke pesama posvećenih Ani – kaže Danica Đurić, napominjući da je zbornik koji odiše ljubavlju prema devojci u borbi sa teškom bolešću objavio književni klub “Sirin” iz Beograda, a u tamošnjoj biblioteci “Milutin Bojić” će biti organizovana i prva promocija ove nesvakidašnje knjige.

Uslediće, potom, književne večeri u mnogim gradovima Srbije, a izdavač će novac zarađen prodajom zbirke pokloniti Ani…

Znanje sam uvek držala za sebe, a osećanja pretočila u pesme. Nekako su ljudi uspeli to da shvate, ophodeći se prema meni kao prema znalcu. Osećanja ih ne diraju često, iako su sasvim ogoljena. Možda, jer se plaše, a možda jer ne primećuju. Ali evo, ima i onih koje osećanja dirnu, a da uvek ostane lep trag. Zato, hvala svima koji su učestvovali u izgradnji jednog ovakvog dodira – poručila je Ana Ilić, devojka koja se, do devete godine, nije razlikovala od druge dece, osim, možda, po vanrednim rezultatima u školi.

Nažalost, pored primetnog zamaranja, ništa nije ukazivalo na to da će oboleti od Fridrajhove ataksije, od koje nema leka, a i oni koji usporavaju razvoj bolesti u Srbiji su skupi i, faktički, nedostižni. Iako je dospela u invalidska kolica, ova hrabra devojka je danas uspešan student druge godine Filozofskog fakulteta u Nišu, a njenu prvu zbirku pesama nazvani “Pod svetlom istine” objavila je beogradska “Laguna”.

LjUBAV

– Kada čovek ima dušu, onda pruža i ljubav. A ona je isceljujuća. Svi mi, koji smo dali svoj mali doprinos da ova zbirka ugleda svetlost dana, uvek ćemo biti jedna Ana. Ona stoji pod svetlom istine i sanja one zvezdane oči, iz kojih sreću, tugu i pesmu toči… – kaže Danica Đurić.

B. Puzović
Večernje novosti
14. mart 2016.