Pod svetlom istine

Anina ličnost pleni, a njene pesme diraju duboko u dušu terajući čitaoca da potraži odgovore na najvažnija životna pitanja. O njenom radu reči pohvale napisalo je više istaknutih domaćih književnika i umetnika.

Nepokolebljivu težinu reči – neizlečivo, Ana je odlučila da umanji nesvakidašnjim poetskim darom kroz koji je otkrila sopstvenu stvaralačku moć. Iz svake njene pesme, prezrele ne samo za njen uzrast već i za mnogo starije, izviru spoznaja i svetlost istine. Naime, nedavno je iz štampe izašla njena prva knjiga pesama „Pod svetlom istine“, pesme iz pera jedne devojčice koja iz tame šalje svetle poruke.

Do svoje devete godine Ana se ni u čemu nije razlikovala od druge dece, osim, možda, u izvanrednim rezultatima koje je postizala u prvim godinama školovanja. A onda, iznenada, uspostavljena joj je dijagnoza Fridrajhova ataksija – retka, teška i podmukla bolest za koju nema leka. Za kratko vreme postala je vezana za invalidska kolica uz niz ozbiljnih sekundarnih dijagnoza koje prate onu osnovnu: kardiomiopatija, skeletni deformiteti, zamor, mišićna slabost, dijabetes…

Anina ličnost pleni, a njene pesme diraju duboko u dušu, terajući čitaoca da potraži odgovore na najvažnija životna pitanja. O Aninom radu reči pohvale napisalo je više istaknutih domaćih književnika i umetnika, čija imena, a i sam sadržaj tih „kritika“ porodica Ilić ne želi da otkriva pre promocije koja je zakazana za kraj januara u knjižari „Delfi“ u Ul. Kralja Milana u Beogradu. Anine stihove će čitati Ivana Mihić, glumica i Jelena Bačić Alimpić, novinar i voditelj sa TV Pink. Najveća zasluga za to što je knjiga ugledala svetlost dana pripada Ivani Kuzmanović. Ona je autor više domaćih bestselera kao što su „Lemurova ljubav“, „Amor portenjo“, „Manje od tri“ i „Od kada sam se zavolela volim“. Ovaj poslednji naslov je zvanično najprodavanija knjiga „Lagune“ između dva sajma knjiga (2010 – 2011).

– Ivana je odavno delila svoju plemenitost sa nama, nesebično pokazivala ljubav i razumevanje za situaciju u kojoj se nalazi Ana. A onda je prepoznala talenat naše devojčice i svojim zalaganjem učinila da knjiga ugleda svetlost dana i to na takav način, da o tome nismo mogli čak ni da sanjamo! Nama je najbitnije i najvažnije da ona kaže da je to sasvim zasluženo, da Anina poezija svakako zaslužuje pažnju, a u tome se pridružuju i mnogi istaknuti pisci. zahvajujemo se Ivani, ne može se opisatikoliko radosti donosi Ani i nama, koliko smo ponosni na svoju kćer. A kako i ne bismo kada je na takav način umela svoju bol i svoju bolest preneti na papir i još i sa tima, najtananijim osećanjima, hrabro izaći u javnost sa samo toliko godina, kaže Goran Ilić, Anin otac.

„Oči pune tuge gledaju u praznu tačku na nebu satkanom od mraka i bola. Jecaji tišine odbijaju se o nevidljive zidove samoće i paraju uši. Samo mrvica bezbrižnosti iz nje, pevuši pesmu o mladosti, o slobodi. Mladost nije prošla, ali ona ludost i lepota koja uvek ide uz mladost se krije od monstruma usamljenosti. I sreća se sakrila u uglu oka koje još uvek pomalo svetluca, ali uz oblake tame i to se gasi. Krici samoće se šire celom dušom i guše svaku trunku nade. Možda je bilo prerano za zaključke, ali sada, nakon toliko vremena, sada je kasno.”. Ovo je odlomak iz rada Ane Ilić koji nije u ovoj knjizi, a koji je napisala sa svojih 14 godina. Dogovor je takav da se pre zvanične promocije Anine knjige, njen sadržaj ne iznosi u javnost.

Inače, Ana živi četvoročlanoj porodici. Roditelji su joj ostali bez posla. Stanuje na 2. spratu u zgradi bez lifta. Njeno lečenje je preskupo, jer pored lekova, potreban je i poseban režim ishrane zbog prisutnog dijabetesa, što takođe košta… U Srbiji od Fridrajhove ataksije boluju četiri osobe, a na inicijativu porodice Ilić osnovano je Udruženje za pomoć i podršku obolelima. U tome očekuju pomoć države i nova zakonska rešenja iz oblasti prava invalida i osoba sa posebnim potrebama.

Slađana Tasić
Nova Slobodna reč, Vranje,
13.01.2012.