Mlada i talentovana Ana Ilić

Kupovinom knjiga, tj. zbirki pesama Ane Ilić, po meri srca, možete pomoći ovoj pesnikinji u borbi protvi retke bolesti od koje boluje.

Prvu zbirku pesama „Pod svetlom istine“ napisala je u periodu između desete i šesnaeste godine. Ova zbirka objavljena je na Anin 16. rođendan, kao poklon grupe autora „IK Laguna“ (jedanaest Laguninih autora udružilo se i pomoglo da se javnosti predstave zadivljujuće pesme ove šesnaestogodišnje: Ivana Kuzmanović, Ivana Mihić,Ivana Stanković, Jelena Bačić-Alimpić, Lokica Stefanović, Nenad Gajić, Olivera Ptica,Uroš Petrović, Vanja Čobanov, Žaklina Kiš, Žarko Jokanović, direktor izdavačke kuće„Laguna“ Dejan Papić i još desetine ljudi dobre volje, donatori i volonteri) i kao početak humanitarne akcije pod koordinacijom (uređivanje) i pokroviteljstvom (obezbeđivanje neophodnih sredstava od strane sponzora) književnice Ivane Kuzmanović. Spoj talenta, nesvakidašnje poezije, životne priče mlade pesnikinje i iskrenih najlepših želja donatora naišao je na sjajan prijem u javnosti. Kao autorsko izdanje, do sada je štampana u osam tiraža i može se reći da je knjiga pronašla put do čitalaca od Australije do Kanade.

Zbirka pesama „Pod svetlom istine“ birana je za knjigu meseca u nekim od gradskih biblioteka u Srbiji, a pesme zastupljene u antologiji „Najlepše ljubavne pesme srpskih pesnikinja“ („99 srpskih pesnikinja kroz vekove – od monahinje Jefimije do najmlađe Ane Ilić“), u jubilarnom izdanju uticajnog časopisa za književnost, umetnost i kulturu „Gradina“, u ediciji „Iskre ljubavi“. Izdavačka kuća „Prometej“ (izNovog Sada) predstavila je ovu zbirku čitaocima na Međunarodnom sajmu knjiga 2012. u Beogradu, a 2013, uz pomoć Udruženja pisaca u Frankfurtu – „Sedmica“, i na najvećem sajmu knjiga na svetu u Frankfurtu.

U sklopu aktivnosti koje je Nacionalna organizacija za retke bolesti Srbije organizovala 2013, povodom obeležavanja Međunarodnog dana retkih bolesti (27. februara), na Velikoj sceni pozorišta „Atelje 212“ održano je „Književno veče sa Anom Ilić“. Anine stihove govorili su: Ivana Kuzmanović (pisac), Ivana Dimić (dramaturg i upravnica pozorišta „Atelje 212“), kao i glumci: Milan „Caci“ Mihailović, Vladislav Mihailović, Ivan Jevtović, Jakov Jevtović, Nenad Ćirić i Tanja Petrović.

Devet pesama iz zbirke „Pod svetlom istine“, prevedenih na engleski jezik, objavljeno je u najstarijem srpskom listu u Sjedinjenim Američkim Državama – „Američki Srbobran“ (osnovan u Pitsburgu 1905, gde i danas izlazi jednom nedeljno). Pesme je prevela Mira Matarić, doktor nauka iz lingvistike i svetske književnosti. Anine pesme su prevođene i na poljski, i zajedno sa njenom biografijom, objavljene na sajtu „Poezija, Poezija“, gde se predstavljaju stvaraoci iz zemalja nekadašnje istočne Evrope.

Svoju drugu zbirku pesama „One zvezdane oči“ izdala je leta 2014. godine. Anine pesme su veoma emotivne, ali ne i patetične, već optimistične.

Ana Ilić rođena je u Vranju. Do svoje devete godine ni po čemu se nije razlikovala od ostale dece, osim (možda) u vanrednim rezultatima koje je postizala u prvim godinama svog školovanja. Pored primetnog zamaranja ništa nije ukazivalo na sudbinu koja joj se ubrzano približavala. Imala je nepunih deset godina kada joj je na Dečijoj neurologiji u Beogradu postavljena dijagnoza „Fridrajhova ataksija“(retka, teška i podmukla bolest za koju nema leka, a lekovi za ublažavanje bolova i usporavanje njenog razvoja su preskupi). Za kratko vreme dospeva do vezanosti za invalidska kolica, a niz ozbiljnih sekundarnih dijagnoza prate onu osnovnu: ozbiljna kardiomiopatija, skeletni deformiteti (skolioza kičme i podignut svod stopala), zamor, mišićna slabost, dijabetes… Po definiciji bolesti, mogući su problemi sa gutanjem, čulima vida i sluha, dok intelekt ostaje netaknut, pa tako Ana nastavlja školovanje na visokom nivou, te osnovnu školu završava odličnim uspehom, među najboljima u generaciji (nosilac je „Vukove diplome“). Srednje obrazovanje, i pored čestog odsustvovanja zbog prirode bolesti, redovno nastavlja u lokalnoj gimnaziji, a svojim radom dobija i pravo na učeničku stipendiju kojom sebi omogućava uspešnije školovanje i deo onih tinejdžerskih radosti koje su joj uskraćene, što zbog bolesti, što zbog ostajanja bez posla njenih roditelja u surovoj tranziciji u državi koja ne prepoznaje probleme obolelih od retkih bolesti. Jedna je od tek nekoliko obolelih u Srbiji od ove bolesti. Danas je uspešan student Filozofskog fakulteta u Nišu(departman za filozofiju).

Ana je osvojila nekoliko nagrada, povelja i zahvalnica, među kojima su: Nagrada na književnom konkursu “Reči u boji” u Vranju, Prva godišnja nagrade Nacionalne organizacije za retke bolesti Srbije – za doprinos širenju svesti o retkim bolestima…

Od aprila 2015. godine novoosnovani književni klub u Vladičinom Hanu, nosi ime po mladoj pesnikinji – „Književni klub Ana Ilić„.

U Domu vojske u Vranju nedavno, tačnije 13. novembra 2015. godine, odigrana je predstava „Mečka“, glumačke trupe „Optimisti“. Sav prihod od prodaje ulaznica namenjen za pomoć Ani Ilić.

Nikola Stojanović
ADRIA DAILY Magazin
22. novembar 2015.