Lagunini autori u humanitarnoj akciji za Anu Ilić

Jedanaest Laguninih autora udružilo se i pomoglo da se javnosti predstave zadivljujuće pesme šesnaestogodišnje Ane Ilić. Ivana Kuzmanović, Ivana Mihić, Ivana Stanković, Jelena Bačić Alimpić, Lokica Stefanović, Nenad Gajić, Olivera Ptica, Uroš Petrović, Vanja Čobanov, Žaklina Kiš, Žarko Jokanović, zajedno sa direktorom izdavačke kuće Laguna Dejanom Papićem i još desetinom ljudi dobre volje, donatora i volontera, doprineli su da svetlost dana ugleda knjiga „Pod svetlom istine“, autorsko izdanje Ane ilić iz Vladičinog Hana.

U utorak, 31. januara, u 18 časova u Delfi Caféu SKC održaće se svečana promocija knjige „Pod svetlom istine“, a sav prihod od knjiga namenjen je za lečenje Ane ilić, koja boluje od neizlečive, retke i teške bolesti Fridrajhova ataksija.

„Nepokolebljivu težinu reči – neizlečivo, Ana je odlučila da umanji nesvakidašnjim poetskim darom kroz koji je otkrila sopstvenu stvaralačku moć. Iz svake njene pesme, prezrele ne samo za njen uzrast već i za mnogo starije, izviru spoznaja i svetlost istine“, napisala je Ivana Kuzmanović, urednik knjige i koordinator ove akcije.

Do svoje devete godine Ana se ni u čemu nije razlikovala od druge dece, osim, možda, u izvanrednim rezultatima koje je postizala u prvim godinama školovanja. A onda, iznenada, uspostavljena joj je dijagnoza Fridrajhova ataksija – retka, teška i podmukla bolest za koju nema leka. Za kratko vreme postala je vezana za invalidska kolica uz niz ozbiljnih sekundarnih dijagnoza koje prate onu osnovnu: kardiomiopatija, skeletni deformiteti, zamor, mišićna slabost, dijabetes.

Anina ličnost pleni, a njene pesme diraju duboko u dušu, terajući čitaoca da potraži odgovore na najvažnija životna pitanja.

Odlomci iz knjige: Fejsbuk stranica: “Pod svetlom istine – Ana Ilić”

Laguna
26. januar 2012.