Knjiga kao lek

U Galeriji narodnog univerziteta u Vranju, u okviru “Vranjskog kulturnog leta”, održana je promocija druge knjige pesama Ane Ilić iz Vladičinog Hana. Ana boluje od retke genetske bolesti Fridrajhove ataksije. Spas je našla u poeziji, a na promocijama prikuplja novac za skupu terapiju.

 Prva zbirka pesama “Pod svetlom istine” osvetlila je, pokazala Anu, zato ona danas kaže: “Sad me vide, nisam sama”. Talentom je privukla pažnju, i napisala još jednu zbirku, “One zvezdane oči”.
Ideju koju sam imala kad sam bila mala i dok sam odrastala je ideja o kulturi. Meni se svidelo to što ja na kulturu “navlačim” prevarom ljude. Oni kupuju knjigu misleći da su humani, a ja ustvari širim umetnost. Zato ću da nastavim da pišem, da dozvolim ljudima da vide to, neku poruku u pesmama“, kaže Ana Ilić, pesnikinja.

Kroz stihove Ana se nada, ispoveda, promišlja. Ispoljava slobodu, jednostavnost.

“Stihovi zadivljuju svojom jasnoćom, porukom koju nose, metaforama, simbolima. Uzdižu se na jedan viši nivo, ponekad i iznad samog pesnika”, kaže Milica Mitić, profesor srpskog jezika.

“Ana je junak našeg doba, spoj hrabrosti i tuge, upravo te dve dimenzije odlikuju i njenu poeziju. Raskošni talenat i suptilna lirska duša slili su se u jedno”, kaže Nela Dimitijević, gradski većnik za kulturu.

Ana je sa nepunih deset godina saznala da boluje od Fridrajhove ataksije, retke i neizlečive bolesti koja pogađa nervni sistem i srce. Tada je otkrila i dar za pisanje, i sa 16 godina objavila prvu knjigu poezije. Sada je studenkinja Filozofskog fakulteta u Nišu.

“I supruga i ja smo bez posla, ali smo uspevali da ispratimo njeno lečenje. Lekovi su negde u inostranstvu i nedostupni, skupi su. A pored toga, Ana nema pravo ni na banjsku rehabilitaciju”, kaže Goran Ilić, otac Ane Ilić.

Promocija je humanitarnog karaktera, knjiga se prodaje po meri srca. Brojni posetioci Ani su pomogli kupovinom, a grad Vranje izdvojiće 30 hiljada dinara za preostali tiraž.

Danica Mirić&Dobrosav Stojković
Srbija danas, RTS1
22. jun 2015.