Ani pesme izlaze u svet

Promocija knjige mlade pesnikinje Ane Ilić (16) iz Vladičinog Hana, koja boluje od retke i neizlečive bolesti Fridrihove ataksije

 

VRANjE – Promocija knjige mlade pesnikinje Ane Ilić iz Vladičinog Hana okupila je mnogobrojne ljubitelje poezije i humane ljude koji su došli da podrže ovu šesnaestogodišnju devojku koja boluje od retke i neizlečive bolesti Fridrihove ataksije.

Kompanija “Novosti” učinila je ovo veče posebnim, jer je Ani darovala komplet knjiga koje su proteklih godina izlazile u izdanju naše kuće. Anu su obradovali klasici, a kaže da je priželjkivala roman Žarka Lauševića “Godina prođe dan nikada”.

“Pod svetlom istine” naziv je njene prve zbirke pesama koja je posle Beograda i rodnog Hana predstavljena i vranjskoj publici u prepunoj Galeriji Narodnog univerziteta. Osim autorke, o knjizi su govorili i književnica Mirjana Mima Petrović i novinar i publicista Vojkan Ristić.

Ana je sada u invalidskim kolicima. Poezijom se bori protiv nedaća, a na opasku da su joj pesme tužne, kaže:

– Ne pišem tužne pesme zato što sam tužna, ja tugu smeštam u stihove, a radost delim sa porodicom i dragim ljudima, i prijateljima.

Prisustvovao rok pevač Đorđe David koji od kako je saznao za Aninu bolest, pomaže u prikupljanju novca za kupovinu leka za Anu koji košta 3.000 evra mesečno.

PO MERI SRCA

KNjIGE su prodavane po simboličnoj ceni od nula dinara ili “po meri srca”. Tokom večeri prikupljeno je oko 50.000 dinara, ali su akciju podržale mnoge institucije i preduzeća. Među prvima se dela svoje plate odrekao predsednik opštine Surdulica Novica Tončev koji je uplatio na donatorski račun 50.000, zatim gradski većnik Branimir Stojančić koji je izdvojio 20.000 dinara…

Jelena Stojković
Večernje novosti
16. novembar 2012.