Heroina savremenog doba

  • Moja je poezija sirova kao što su osećanja sirova, ne „umackana“ i ulepšana. Takva osećanja nemaju rimu i zato ih u mojim pesmama malo ima.
  • Pesnik sam ali i neko ko se bori sa bolešću. Shvatila sam da postojim kao neko ko podseća na to i podseća druge ljude koji se bore da budu jači. Nisam „crna ili bela“ i moje mesto je negde između i postojim između: i kao borac i kao stvaralac.
  • Dolazak iz mog Vladičinog Hana ovde u Niš, ta promena… bila je prilično teška. Dok sam se nosila s tim, nisam ni primetila na koji način to utiče na mene, nisam znala koliko je to teško, ali je to možda bio i najteži deo mog života, čak teži od mnogih delova mog života za koje bi svako rekao da su teški, ali ja mislim da je ovo bilo nešto najteže: da odbacim deo „stare sebe“, da prihvatim nešto novo, da prihvatim samu sebe i odredim sebi novu ulogu.. To je i divno i teško. I upravo ta moja ljubav prema umetnosti i književnosti, pomogla mi je da na najbolji način pronađem sebe i zato sam se dobro snašla i lako pronašla i taj teži period prilagođavanja promenama nije dugo trajao.

Njene knjige su proputovale svet – ona nije

“Vrsni student treće godine Filozofskog fakulteta u Nišu, a pre toga, u Vladičinom Hanu, nosilac Vukove diplome kako u osnovnoj tako i u Srednjoj školi, sa posebnim talentom za pisanje.
U devetoj godini saznaje da se od druge dece ne razlikuje samo po izvanrednim đačkim uspesima. Suočava se sa Fridrajhovom ataksijom, vrlo retkom bolešću za koju medicina još uvek nema rešenje, a sa kojom se u Srbiji bori još samo nekoliko osoba. Lek, sa kojim se samo usporava razvoj ove bolesti, je izuzetno skup i nije na listi prioriteta zdravstvenog osiguranja Srbije.
Do sada je napisala dve knjige – zbirke pesama sa kojima osvaja brojne domaće i međunarodne nagrade i priznanja, dok je treća u pripremi. Prodajom svojih knjiga, po ceni koju kupac odredi, ona sama sebi obezbeđuje sredstva za kupovinu leka koji joj je nephodan.
Heroina savremenog doba – Ana Ilić.”

Srpska Naučna Televizija

25. maj 2017.
Emisija “Znanje Srbije”: Ana Ilić, pesnikinja