Emocije u stihovima

Šesnaestogodišnja Ana Ilić iz Vladičinog Hana, koja boluje od retke bolesti, Fridrajhove ataksije, svoju prvu zbirku poezije “Pod svetlom istine” predstavila je publici u Vranju. Za nju kritičari kažu da ima talenta i da emocije uspešno pretapa u stihove.

Dijagnoza Fridrahova ataksija Ani Ilić iz Vladičinog Hana postavljena je kada je imala devet godina. Zbog nedostatka proteina stvaraju se toksini koji napadaju nervni sistem, srce, i mišiće. lekova za ublažavanje tegoba na našem tržištu nema.
“Nema ga na našem tržištu, već samo u inostranstvu. Lek ne može da uđe legalno u zemlju, moramo da se snalazimo, kako ko zna i ume”, kaže Goran Ilić, Anin otac.

Roditelji kažu da je Ana na sebe preuzela rešavanje problema obezbeđivanja novca za mesečnu terapiju. Prodaje svoju knjigu i intimu deli sa čitaocima.

“Nećemo da pričamo zbog čega se pojavila ta dubina, da li ona stajala ili sedela ta dubina bi se svakako pojavila kod Ane Ilić”, kaže Đorđe David.

Tužne su Anine pesme, ima bola, sete, tuge, a pre svega talenta.

“Sutra kao da neće doći više snage treba da ustanem, prošle su mnoge noći, a ja još uvek venem”, govorila je Anine stihove, glumica Radmila Đorđević.

“Moje pesme su tužne uglavnom, ne zato što sam ja tužna osoba, biram da sreću delim sa ljudima oko sebe, a tugu sa sobom”, kaže Ana.

Anina zbirka pesama “Pod svetlom istine” prodaje se po ceni koju odrede čitaoci. Predstavljena je do sada publici u Beogradu, Vladičinom Hanu i Vranju.

Miljana Okiljević Nikolić
RTS, Ovo je Srbija
29. novembar 2012.