Ana Ilić, mlada pesnikinja, PLENI PESMOM I OSMEHOM

Ana Ilić, devetnaestogodišnja studentkinja filozofije, naša sugrađanka i već širom sveta poznata pesnikinja, ove godine izdala je još jednu, drugu po redu, zbirku pesama “One zvezdane oči”. Kao i prva, “Pod svetlom istine”, za vrlo kratko vreme osvojila je ne samo srca čitalaca, već i kritičara.

– Ako je u svojoj prvoj zbirci pesama Ana unela svetlost u naše duše i oči, ovom drugom zbirkom je dotakla njenu drugu dimenziju – mrak. Ana je u svojim pesmama zgazila snove koji puze za njom, podnela da je sigurnije biti izvan svih osuda. Kad u dahu pročitamo sve pesme, shvatamo da je „nametnuto istinito“ a „one zvezdane oči“, zaključujemo, progledaće onog dana kada se crno i belo zavole – rekla je između ostalog, Žaklina Kiš o novoj zbirci, ocenjujući Anu jednom od najboljih pesnikinja 21. veka.

Anina prva zbirka pesama dobila je više priznanja. Njene pesme objavljene su u nekoliko internacionalnih zbornika a najveća satisfakcija je što je i među najpoznatijim srpskim pesnikinjama u antologiji „Najlepše ljubavne pesme srpskih pesnikinja“

Poezija je život, a nekad i više. Nekad pomislim da je to ne kazna, ali da to moram da izvršavam, a suština je da kada izađe iz mene, to je blagoslov“ – rekla je Ana.

Ona je počela da piše sa 10 godina, ubrzo pošto je saznala da boluje od retke i teške bolesti, Fridrajhove ataksije, za koju, za sada, ne postoji pouzdan lek. Anu i njenu porodicu to nije pokolebalo. Iako bez posla, otac Goran i majka Ljiljana svakodnevno se bore kako da joj obezbede neophodnu terapiju. Ana je delom to sama uspela svojim talentom i stihovima, ali i uz pomoć mnogih humanih ljudi: pisaca, na čelu sa Ivanom Kuzmanović, muzičara, glumaca, humanitaraca, svojih sugrađana, lokalne samouprave i dr. Život i lečenje ove izuzetne devojke su postali kvalitetniji a bolest sporije napreduje. Ana je ove godine upisala filozofiju u Nišu a njeni roditelji su sa njom, jer joj svakodnevno treba pomoć.

Ljiljana Pavlović
Novine Hanske, Bilten Opštine Vladičin Han, br 1.
decembar 2014.